Blog Firdaus Azizi

3 Strategi Terbukti Berkesan Untuk Naikkan Jualan, Tanpa Tambah Kos Iklan

Table of Contents

Untuk peniaga yang gunakan iklan FB Ads, mesti perasan benda ni. 

Makin lama, iklan makin mahal kan?

Walaupun dah spend banyak, tapi conversion tetap tak boleh nak push lebih…

ROAS lagi lah…

Ke laut. Kadang-kadang sampai negatif, tanggung rugi jer.

Sebenarnya kami di Team Fames juga ada cabaran yang serupa.

Jadi kami faham sangat tentang isu ni. 

Optimize iklan sudah...

Tambah kos iklan sudah...

Gunakan pelbagai jenis kreatif sudah...

Tapi hasilnya masih tak “lebat” macam dulu.

“Jadi kalau kos iklan makin mahal, ada ke solusi lain untuk jana sales tanpa bergantung kepada iklan?”

Pada awalnya, kami cuba cari solusi dengan fokus buat iklan untuk tarik customer baru.

Tapi makin kami fokus dengan ini, kami nampak kami makin BUANG MASA & RUGI.

Kemudian kami decide untuk tarik “brek” & stop kejap.

Untuk analisa & cari strategi yang betul untuk selesaikan masalah ni.

Instead, kami fokus dengan ASET yang kami ada. 

Aset tu semua bisnes ada, cuma hanya 18% bisnes sahaja yang beri tumpuan lebih kepada aset tu, menurut Invesp.

Apakah aset tersebut?

Aset tersebut adalah “DATABASE”.

Tapi bagaimana nak guna database untuk naikkan jualan tanpa tambah kos iklan?

Ini 3 solusi terbukti berkesan untuk anda! 

1. Referral

Langkah pertama yang kami cuba pada 2 tahun lepas & masih berhasil sampai hari ini adalah dengan strategi “Referral”.

Kenapa referral?

Sebab strategi ni paling mudah & cepat nak buat.

Alang-alang dah ada customer, why not kita mintak tolong mereka untuk share kepada kawan-kawan tentang produk/servis kita. 

Simple jer kan?

Sebab apa tau…

Bila fikir balik, biasa kalau kita tengok kawan kita beli barang yang best atau cantik, mesti kita tanya…

“Beli kat mana?”

Jadi apa salahnya, bila jer seorang customer tu beli, kita suruh dia share terus dekat kawan-kawan dia untuk bantu promote bisnes kita.

Nak cuba buat dekat bisnes anda? Ikut 4 langkah di bawah:

Bayangkan kalau seorang customer tu share dekat kawan-kawan, family & group tempat kerja.

Tak mustahil akan ada “teracun” untuk membeli dengan kita kan?

Konsep ini seperti kita edarkan flyers.

Tapi instead of kita yang berikan flyers tu randomly dekat orang dekat luar sana..

Baik kita minta tolong customer untuk sebarkan flyers yang ada kepada kenalan mereka yang terdekat. 

Logiknya bila orang yang kita kenal suggest, mestilah kita akan “lebih yakin & percaya” untuk membeli sama, betul?

Settle strategi referral, next kami akan explain teknik subscription pulak.

2. Subscription 

Okay strategi yang kedua ni, kami nak bagitahu siap-siap.

Ianya tidak sesuai untuk semua jenis bisnes.

Sebab ianya bergantung kepada cycle pembelian mengikut produk apa yang kita jual.

Jadi, anda tahu tak berapa lama cycle pembelian seorang customer untuk repeat purchase produk anda?

Contoh kalau jual skincare, ianya agak kurang sesuai untuk buat subscription dalam tempoh yang rapat, contohnya mingguan/bulanan.

Kerana kebiasaan tempoh penggunaan skincare ini mengambil masa dalam beberapa bulan, barulah seorang pengguna akan restock set baru.

Jadi, agak sukar untuk customer decide untuk ambil pakej subscription, jika pakej yang kita tawarkan tidak bersesuaian dengan cycle pembelian mereka.

Tapi, kalau anda mempunyai bisnes:

  • Makanan 
  • Supplement 
  • Fesyen 
  • Makanan haiwan 
  • Pendidikan
  • NGO
  • Dan lain-lain

Subscription adalah satu pilihan yang tepat untuk perah duit dari database sedia ada. 

Contoh subscription plan beras yang ada di pasaran. Kredit: Eco Brown

Contoh kami belanja satu idea untuk bisnes fesyen, kita ambik bisnes tudung.

Biasanya bisnes tudung ni akan keluar koleksi baru dalam seminggu ke dua minggu sekali.

Dan tudung ni, memanglah orang tak beli hari-hari, tapi hari-hari orang pakai, betul?

Dan orang pakai tudung ni, takkan pakai tudung yang sama setiap hari.

So, nak mudah…

Kita kenalkan plan subscription ni dekat regular customer dulu.

Open dekat mereka contohnya, bayar terus untuk 6 helai tudung.

Tapi dia boleh tebus untuk koleksi akan datang dalam tempoh masa & syarat tertentu.

Jadi bila ada koleksi baru, kita follow up untuk mereka pilih koleksi mana yang nak ditebus.

Apa kelebihan bila kita buat strategi ni?

a) Customer kita akan rasa mereka ni “VIP

Apa-apa koleksi baru mereka akan kurang possibility “terlepas” sebab adanya subscription plan ni.

b) Dapat tingkatkan Lifetime Value seorang customer

Kita dah run iklan penat cari customer baru, takkan nak mereka spend dengan kita sekali jer?

So, bina kepercayaan & offer subscription plan untuk ajak mereka beli berkali-kali dengan kita.

Jadi pastikan kita jaga hubungan baik dengan customer, barulah customer sudi lebur & labur duit mereka dekat kita.

3. Cross sell

Langkah yang terakhir ialah cross-sell.

Maksudnya, daripada seorang customer beli satu produk, kita selit produk lain & promote untuk mereka tambah pembelian.

Tapi, nak pilih produk atau kempen apa yang sesuai ada caranya…

Caranya adalah, kita perlu pilih produk yang “relevan” untuk ajak customer membeli dalam tempoh masa yang singkat.

Biasanya ada dua consideration untuk tahu produk itu sesuai untuk dijadikan cross sell atau tidak:

  • Relevan dengan produk yang dibeli customer

Contoh customer beli baju kurung untuk raya, tapi dalam masa sama anda ada juga jual baju raya lain.

Selepas customer beli, buat auto follow-up upsell dengan ayat macam ni..

“Akak confirm ya nak beli baju kurung ini jer?

Kalau ada nak cari baju melayu untuk pasangan/ayah/adik beradik yang matching dengan baju akak beli, kami masih ada stok. Nak try tengok koleksi Baju Melayu kami?”

  • Relevan dengan keadaan semasa

Kadang-kadang ada orang bertindak sebab mengikut keadaan.

Contoh kami uruskan klien NGO, diantara kempen cross-sell adalah kempen yang URGENT & memerlukan dana dalam tempoh yang pendek.

Kempen bencana alam (banjir,gempa bumi) biasa dijadikan cross-sell kepada penyumbang untuk tambah sumbangan mereka.

Tapi yang anda perlu ingat, apabila nak cross-sell ni:

1. Anda tidak boleh hard-sell. Tunjuk & jelaskan kenapa apa yang kita cross sell itu “relevan” untuk customer.

2. Jangan ambil masa yang lama untuk follow-up

Sebab apa? Sebab bila mood membeli dah sejuk, anda open offer kencang macam mana pun, customer ni malas dah layan. 

Jadi, sementara mood membeli mereka masih ada, rebut terus peluang untuk cross-sell kepada mereka. 

Dan untuk memudahkan urusan cross-sell, kita boleh automate semua urusan ini

menggunakan sistem automasi WhatsApp seperti Wabot, untuk kerja-kerja follow-up.

Bukan apa, kalau sorang dua nak follow-up manual boleh urus lagi.

Tapi kalau dah ratus, ribu leads, jenuh nak layan semua.


Jadi… dapat sesuatu?

Itulah 3 strategi yang anda boleh gunakan untuk perah database anda sampai kering tanpa perlu naikkan kos iklan. 

Semoga anda dapat apply apa yang dibaca ini pada database anda. 

Ingatlah, customer kita ini ibarat jantung kepada bisnes kita. 

Kalau kita tak jaga ‘jantung’ ni elok-elok, silap hari bulan boleh mati bisnes kita… 

Nauzubillahiminzalik…

Jadi jaga elok-elok ya jantung bisnes tu? 😍

P.s. – Buat bisnes owner yang tak sempat nak follow leads macam kami, bolehlah try Wabot. Free je.

Daftar Wabot Hari Ini & Dapatkan 14 Hari Trial Secara Percuma

artikel berkaitan