Blog Firdaus Azizi

8 Strategi Close Sales CJ Wow Shop/ Go Shop Untuk Pikat Prospek Anda Membeli

Orang kata ilmu ni ada mana-mana, kita je kena cari, dan belajar.

Apa kata, sambil anda berehat tengok TV di rumah, sekali sekala bolehlah bukak siaran TV jualan seperti CJ Wow Shop dan Go Shop.

Mungkin ada diantara anda dah naik jemu tengok siaran TV jualan yang semakin banyak dari hari ke hari.

Why not, sambil tengok TV tu kita belajar dan analize strategi jualan CJ Wow Shop/ Go Shop ni dan apply dalam strategi close sales untuk bisnes kita.

8 Strategi close sales daripada CJ Wow Shop/Go Shop

Jangan risau jika anda takda masa nak tengok TV, sebab hari ni saya kongsikan 8 strategi yang saya belajar dari siaran TV jualan ni.

Ready? Jom kita start!

1# Urgency

Di siaran TV jualan, pengacara hanya ada masa selama 30 minit ke 1 jam saja untuk promote 1 produk.

Bayangkan dalam 1 jam, mereka nak terangkan pasal produk, nak yakin dan percayakan audience supaya membuat pembelian dalam kadar masa tersebut.

So, anda juga janganlah tinggalkan elemen urgency ni. Mungkin anda rasa old school, tetapi bak kata pepatah teknik ni “tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas” sentiasa menjadi!

Selalunya urgency ini diselitkan dalam offer:

Harga

Untuk harga anda meletakkan harga murah pada masa tertentu, dan harga akan kembali normal selama masa promo tamat.

Free Gift

Ada juga yang masih mengekalkan harga promo, tetapi bermain dengan “tarik” freegift tertentu jika audience tidak membeli semasa promo dijalankan.

Okay, next kita ke strategi yang kedua, limited stock.

2# Limited Stock

Jika tadi kita “takutkan” prospek dengan masa, sekarang kita takutkan mereka dengan “stok terhad”.

Jangan rasa strategi limited stock ni dah lapuk sebab lumrah pembeli diorang akan rasa takut rugi melepas nak beli produk kita jual.

Selagi teknik-teknik lama ni masih berkesan, kenapa nak penat fikir teknik baru betul.

Sebagai contoh:

“Pembelian produk ABC, pada harga RM 10 ini hanya terhad untuk 1000 orang pertama saja!! Cukup orang ke-1000, harga akan kembali kepada asal (np: RM39)”.

Selesai, next kita nampakkan betapa besarnya nilai produk kita.

3# 1 Produk Banyak Demo

Ni part favourite saya.

Seperti gambar di atas, seller bukan saja guna tudung tersebut, malah mereka gayakan warna tudung berbeza.

Jika anda perasan, mereka siap tulis tudung ini boleh menggayakan 4 jenis pemakaian tudung yang berbeza menggunakan tudung yang sama.

Kita yang tengok pun boleh tergugat iman rasa nak beli.

So, nak jadi seller, kita kena creative dan rajin.

Selain daripada masa dan limited stock, kita kena tahu bagaimana nak nampakkan produk kita ni nilainya lebih besar daripada apa yang customer bayar.

Bak kata pepatah:

“Price is what you pay, value is what you get”

Kita kena pastikan perasaan selepas customer membeli, mereka rasa berbaloi, tak menyesal dengan setiap ringgit yang mereka keluarkan kepada kita.

Contoh saya tengok seller di TV jual air fryer.

Daripada goreng ayam, buat kek, ikan bakar, sampai telur rebus pun boleh!

Bayangkan dari kita tak perlu produk tu, tiba-tiba rasa macam perlu sangat, siap ada offer pulak, siapa tak tergugat kan?

Sebab mereka nampakkan satu produk tu boleh buat macam-macam sampai tak tenang hati prospek selagi tak membeli.

Next, bagaimana dengan demo ni kita boleh kuatkan lagi pujukan kita pada prospek.

4# Demo = Solusi

Ada prospek mungkin “hati kental” kerana masih mencari apa lagi “sebab” untuk mereka membeli.

Oleh itu, di dalam demo-demo yang anda nak buat untuk produk anda, selitkan solusi.

Perasan tak kalau seller/speaker produk tu diorang bukan tunjuk demo kosong je, diorang tunjuk solusi.

Sebagai contoh air fryer tadi, dia tunjuk perbezaan goreng ayam pakai minyak cara biasa dengan goreng ayam pakai air fryer.

Lepas tu, siap tekap minyak kat dua ayam tu pakai tisu.

Kalau orang yang diet atau mak-mak kat luar sana dah terbayang dah, diorang still boleh makan ayam goreng tanpa guna minyak, dapat gaya hidup lagi sihat.

So, tak kira kita jual apa sekalipun, terus fokus solusi.

Variasikan solusi produk kita kepada prospek.

Kalau jual tudung, variasikan gaya tudung berbeza.

Kalau jual produk kesihatan, educate prospek mengambil produk anda mengikut penyakit mereka.

Kalau jual paste/sos, variasikan resepi yang anda boleh gunakan produk anda.

Lebih banyak solusi kita dapat, lebih banyak demo yang kita boleh buat untuk tackle hati prospek membeli.

5# Seller Kena Jadi Pro

Jika kita nak claim produk kita mampu menjadi solusi kepada audience, kita sendiri kena power untuk yakinkan prospek.

Jangan menjual kalau kita tak kenal produk yang kita jual.

Lagi baik, kita sendiri yang pakai, baru kita lagi faham bagaimana produk kita membantu prospek nanti.

“Lagi feel” bila nak menjual kat customer.

Ini customer tanya harga pun balas “kejap/jap”.

Nak tunggu kejap kita tu, kita dah rugi. Hilang satu customer.

Kalau anda perasan seller di TV tu, meraka boleh explain dengan detail, yakin detail produk yang mereka jual.

6# Maaf, Line Tengah Busy

Selain daripada anda kena nampak pro, anda juga kena main psychology prospek dengan betapa “busynya” orang berebut nak beli produk anda.

Apabila seller dah main dengan urgency, limited stock, ditambah pulak dengan notification line sibuk, lagilah buat audience tak senang hati kalau tak beli.

Kalau kita buat Live FB/IG, boleh tunjuk sikit betapa busynya screen whatsapp/ messenger untuk tunjuk betapa ramai tengah “pm” nak grab promo yang kita tengah buat.

Contoh di CJ Wow Shop, mereka siap tulis “masa menunggu di talian 30 min” untuk bagitahu mereka tak boleh layan prospek secepat mungkin kerana ramai yang tengah contact mereka.

7# Beli 1 Free Gift Banyak

Pembeli memang suka benda percuma. Lagi banyak benda percuma, lagi berbaloi rasa nak beli.

Seperti gambar di atas, hanya RM 99 customer bukan saja bayar untuk set 5 periuk pelbagai size, mereka siap dapat 5 extra freegift set hidangan buffet lagi!

Mohon kawal dan elakkan isteri dan mak kita tengok channel ni tengah-tengah bulan.

Bukan apa, offer macam ni memang “menggiurkan” di mata ibu-ibu.

Dari rasa periuk lama boleh pakai, tetiba rasa nak tukar periuk baru, alang-alang bertambah koleksi buffet nak jamu tetamu raya nanti. Wow!

Okay, next saya explain last point, bagaimana seller di TV ni mereka buat prospek yakin, merekalah yang offer harga terbaik daripada orang lain.

8# Compare Harga Pesaing/ Marketplace

Yes, mereka guna teknik compare harga dengan pesaing untuk “tutupkan hati” prospek beli dari seller lain.

Selalunya seller kat TV tu akan cakap better beli dengan diorang daripada bukak marketplace lain.

Sambil live tu, mereka akan tunjuk terus screenshot harga-harga kat luar, yang lagi mahal dari harga yang mereka offer.

Kesimpulannya, nak buat sales ni bukanlah susah, tetapi anda dan team sendiri kena rajin cari jalan untuk yakinkan prospek membeli.

Sentiasa belajar teknik menjual dengan seller lain, baik di TV, offline, online atau di mana-mana.

Semoga dengan perkongsian ini, anda dan team dapat study dan ready strategi sales yang lebih mantap untuk pujuk prospek membeli produk anda.

Perlukan bantuan Team FAMES untuk advice anda berkenaan Facebook Ads?

Jangan risau, anda buntu kami bantu. Di team FAMES, kami sentiasa terbuka kepada anda yang ingin mendapatkan sesi coaching one-to-one bersama kami.

Klik jer butang di bawah untuk info lanjut.

 

Nak Video Panduan Facebook Ads Terkini? Percuma Sahaja!

Hanya Masukkan Nama & Alamat Emel Anda Dan Klik Butang 'Download Sekarang!'

artikel berkaitan

Shopping cart

0

No products in the cart.

Shares