Blog Firdaus Azizi

Tukarkan Prospek Yang “Sangkut” di Checkout & Belum Buat Bayaran Dengan 4 Teknik Follow-Up Ini

Table of Contents

Bila guna website e-dagang untuk menjual, ramai peniaga terlepas pandang.

Bagi mereka, bila dah guna website ni, kerja dah jadi mudah.

Tak payah layan soalan prospek…

Tak payah risau prospek sejuk bila lambat reply...

Semua dah automatiklah katakan...

Biasanya kalau tengok performance pun, ramai tengok dua benda jer.

1) Conversion Rate (CR) – Bila tengok ramai visitor tapi pembeli tak ramai.

2) Average Order Value (AOV) – Bila pembeli ramai, tapi sales tak banyak. Sebab kebanyakan pembeli spend kecik jer…

Betul tak?

Tapi ada satu lagi bahagian dekat website yang tak ramai peniaga tackle.

Sedangkan kalau kita tambah fokus kat situ, kita boleh maksimakan lagi jualan dan Return On Ads Spending (ROAS).

Tahu tak apa yang kita terlepas pandang tu?

Jawapannya adalah abandoned cart...

Dalam banyak klien yang kami uruskan, boleh kata berapa “kerat” saja yang betul-betul follow-up prospek di abandoned cart.

Sayang bila kita biar jer abandoned cart ni tanpa buat follow-up.

Sebab prospek yang dah add to cart ni adalah mereka yang dah berminat dengan produk kita.

Kebiasaannya, beberapa faktor yang menghalang untuk prospek teruskan pembayaran.

Diantaranya ialah:

Banyakkan sebab kenapa orang tak teruskan membeli?

Itu belum lagi kes faktor luaran macam…

Nak kumpul order dengan kawan-kawanlah…

Nak tanya husband dululah…

Jadi itulah gunanya follow-up untuk kita convert prospek yang add to cart ni kepada pembeli.

Nak buat follow-up ni pula, ada strategi & cara kita kena susun.

Nak follow-up kena hantar skrip macam mana?

Nak hantar dekat mana? Emel, SMS, WhatsApp?

Bila waktu sesuai nak follow-up…?

Semuanya kita kena plan, supaya follow-up yang kita buat efektif & “convert” prospek untuk meneruskan pembelian.

Tapi untuk sharing kali ini, kami akan fokus untuk kongsikan jenis-jenis follow-up yang boleh di apply kepada bisnes anda.

Jadi berikut adalah 4 jenis follow-up untuk hasilkan abandoned cart recovery:

1. Follow-up Waktu Gaji

Pertama sekali, waktu follow-up yang paling sesuai adalah pada waktu gaji.

Maksudnya masa hujung & awal bulan.

Kenapa kena follow-up time gaji?

Sebab masa inilah prospek kita ada “duit”.

Dan bila ada duit, nak pujuk lebih senang untuk ajak seseorang itu untuk membeli.

Selain daripada kita ajak prospek membeli produk dalam cart mereka, waktu gaji inilah peluang untuk kita follow-up prospek dengan menawarkan:

1) Tawaran istimewa
2) Diskaun khas sempena gaji

Ketika follow-up, selit jugak pujian disamping kita pujuk mereka untuk check out.

Yakinkan mereka pilihan mereka sudah tepat dan ajak mereka untuk membeli sekarang.

2. Follow-up Promo

Waktu follow-up yang kedua ini nampak macam lebih kurang dengan waktu gaji, namun ianya lebih fokus mengikut promo apa yang sedang berjalan di dalam bisnes kita.

Contoh anda melancarkan promo/sale besar-besaran seperti Year-End-Sale atau Sale Hari Raya Aidilfitri.

Penting untuk follow-up ketika promo ni.

Sebab prospek kita ni, mereka tak akan add to cart produk kita, kalau mereka tak minat.

Kekadang tu, mereka saja add to cart dulu sebab tunggu kita buat promo.

Jadi bila ada promosi khas tu, jangan lupa maklumkan dekat prospek yang masih belum membeli, okay?

Mesej follow-up ketika promo hendaklah mempunyai elemen untuk:

1) Mengingatkan prospek tentang promo yang sedang berjalan

2) Bertanya tentang sebarang masalah yang dihadapi untuk meneruskan pembelian.

3) Bersifat terbuka: Berikan peluang jika mereka ingin tukar produk lain, & maklumkan banyak lagi produk baru lain yang boleh dipilih dengan promosi terkini.

3. Follow-up Jawab Skeptikal

Yang seterusnya ialah, follow-up untuk jawab pandangan negatif prospek terhadap produk kita.

Antara salah satu sebab kenapa prospek tidak meneruskan pembelian sebab adanya skeptikal terhadap produk kita.

Mungkin awal-awal kenal produk kita, mereka rasa yakin.

Namun bila survey sana sini, ditambah dengan isu semasa yang berkaitan dengan produk kita…

Kemungkinan akan ada stigma negatif yang membantutkan proses pembelian.

Jadi follow-up sebegini amat penting untuk membantu meningkatkan kepercayaan prospek.

Antara cara untuk meyakinkan prospek dengan follow-up ini ialah dengan memberikan:

a) Bukti sokongan dari badan berkuasa

Contohnya, kalau produk anda lulus KKM, anda boleh berikan link kelulusan KKM untuk menunjukkan yang produk anda memang terbukti selamat digunakan.

Contoh lain:

  • Sijil halal (makanan)
  • Result lab test (kecantikan, kesihatan)
  • Sirim (barangan elektronik)

b) Testimoni pengguna lain

Kadang-kadang, prospek tak yakin nak beli sebab dia tak tahu produk tu betul berkesan atau tidak.

Jadi jika anda boleh kumpulkan testimoni, review, rating, gambar produk yang diambil oleh pelanggan sedia ada…

Dan tunjukkan kepada prospek, ianya akan lebih meyakinkan mereka untuk meneruskan pembelian.

Gunakan sebaik yang mungkin pengalaman pelanggan sedia ada untuk anda ‘flex' produk anda kepada prospek 😊

4. Follow-up Progress Stok

Okay untuk jenis follow-up yang terakhir ni, kalau anda perasan, platform e-dagang macam Shoppee, Lazada banyak buat.

Perasan tak, kekadang tetiba dapat notification dari Shopee bagitahu, produk dalam cart kita tengah ada promo-lah, dah restock-lah… Semua tu follow-up.

Contoh follow-up dari Shopee

Dan bila kita update progress stok yang mereka dah add to cart tinggal “sikit”, secara tak langsung akan ada urgency untuk push mereka checkout sebelum stok habis.

Di sini, kita akan gunakan teknik FOMO (fear of missing out) supaya dia akan rasa ketinggalan kalau tak membeli dengan stok yang semakin tipis.

Berikut ialah contoh yang anda dapat gunakan untuk bina FOMO pada prospek:

Okay, selesai saya jelaskan jenis-jenis follow-up abandoned cart yang anda boleh cuba untuk pujuk prospek.

Dan sekali lagi, kami sangat sarankan jika followup ini boleh terus dibuat ke WhatsApp , kerana ianya lebih kerap digunakan oleh prospek kita.

Dan untuk memudahkan kerja follow-up ni, anda boleh guna sistem WhatsApp automation seperti Wabot.

Contoh bila anda guna Wabot, ianya akan dapat membantu anda untuk gerak kerja seperti reply mesej, instant notification dan juga auto follow-up.

Anda pula boleh fokus kepada perkara yang lebih penting seperti branding, marketing dan advertising.

So… camne?

Korang dah sedia nak automasi gerak kerja follow-up prospek di abandoned cart?