Blog Firdaus Azizi

13 Cara Meningkatkan Engagement dengan FAN di dalam Fanpage Anda

Table of Contents

Anda sekarang ini pasti mempunyai Facebook Page dan  mempunyai Fan yang agak ramai. Jumlah bilangan fan yang ramai tidak akan menjanjikan apa-apa kelebihan jika mereka hanya diam membisu. Menjadi tanggungjawab anda sebagai pemilik fanpage untuk memastikan Fans anda take action dan berkomunikasi dengan anda.

Berikut dikongsikan 13 cara yang anda boleh lakukan untuk meningkatkan Engagement dengan mereka :

#1. Tanya Soalan

Nampak macam simple sahaja..tetapi ianya memberikan kesan yang sangat besar.

Anda boleh akhiri setiap pos anda dengan bertanyakan soalan kepada Fans anda :

Contohnya :

“agak-agak masih ada tak orang macam ni dalam zaman kita ni..try komen sikit”

“mana lagi best phone android ke atau iphone”

“apa aktiviti u'olls hujung minggu ini..kongsilah sedikit..mana tau mummy boleh join sekali”

soalan-soalan sebegini akan menggalakkan Fans anda untuk komen dan seterusnya berinteraksi dengan anda. Barulah Fanpage anda tak senyap.

#2. Gunakan Lenggok Bahasa Fans Anda

Jangan asyik post berkaitan diri sendiri..sekali sekala bercerita dengan menggunakan bahasa mereka..kebiasaanya kita nampak perkataan-perkataan ini digunakan dalam niche-niche yang tertentu.

Contoh Niche Sado :

“Whatsupp bro..dah try “ubat” yang power ni ke?”

Niche Islamic :

“Ana ingin menjual produk ini khas untuk antum-antum semua”

Niche Fesyen :

“Harini sis nak tunjukkan dekat u'ollz produk terbaru daripada butik XYZ”

Niche keibuan :

“Mommy jangan risau,product ini sangat sesuai dengan si comel anda”

#3. Updates Post yang pendek

Anda boleh update status anda dengan cara yang simple dan pendek sahaja.Tak perlu nak panjang-panjang. Sekarang  facebook ada featured post yang ada latar belakang yang berwarna-warni untuk mengalakkan orang ramai menggunakannya. Untuk update yang panjang adalah lebih baik jika anda menggunakan blog post.

#4. Post pada masa yang sesuai

Kebiasaanya waktu rehat di antara pukul 12.30 – 2.00 petang, waktu balik kerja 4.30-5.00 petang dan juga waktu malam di antara jam 8.30 – 9.00 malam adalah antara masa yang dicadangkan untuk published post anda. Ini adalah kerana waktu-waktu ini dikenalpasti sebagai waktu puncak penggunaan Facebook.

#5. Respond Secepat Mungkin

Pastikan anda respond dan jawab segala persoalan yang dikemukakan oleh Fans anda secepat mungkin.Jika anda rasa tidak sempat untuk menjawab soalan-soalan ini, mungkin anda boleh jawab soalan-soalan tersebut dengan membuat sesi LIVE khas bagi menjawap soalan.Seboleh-bolehnya jangan biarkan soalan mereka tidak terjawap.

#6. Jawap dengan NAMA mereka.

Bila hendak menjawap soalan tersebut pastikan anda TAG nama mereka.Ramai yang suka nama mereka disebut-sebut lagi-lagi jika anda seorang influencer bagi mereka.Secara tak langsung ini dapat meningkatkan hubungan dua hala anda dan fans anda.

#7. Komen sendiri pada post.

Sekali-sekala anda mencelah di antara komen-komen daripada Fans anda.Ini untuk memastikan komen tersebut sentiasa keep on rolling.Walaubagaimanapun, jangan komen di awal-awal komen tersebut. Komen apabila anda nampak bilangan orang yang komen semakin kurang.

#8. Berikan Ucapan terima Kasih

Ucapkan terima kasih kepada Fans yang telah komen pada post anda.

#9. Berikan Surprise kepada Fans Anda

Jangan asyik bercakap mengenai produk dan servis anda semata-mata.Sekali-sekala mungkin anda boleh “Off-Topic” sedikit. Anda boleh masukkan kata-kata motivasi,Inspiratinal Quote daripada orang terkenal, ataupun mungkin kata-kata pujangga dari anda sendiri.

#10. Gunakan TAG

Anda mungkin boleh tag fanpage atau individu yang anda rasa  berbaloi untuk diikuti bersama Fans anda. Penggunaan Tag ini secara tak langsung membolehkan post anda dilihat pada wall orang lain. Ini adalah satu teknik yang halus yang jarang diketahui orang ramai.

#11. Beri Peluang Fans anda Berkongsi

Anda mungkin boleh memberi peluang kepada Fans anda untuk berkongsi bisnes yang mereka tengah lakukan ketika ini. Cara ini paling berkesan untuk menggalakkan Fans anda untuk komen dan mempromosikan bisnes mereka.

#12. Update Post lama

Ramai yang tak tahu yang anda boleh sahaja gunakan Content/Sharing yang pernah anda lakukan 5 tahun lepas dan update semula kepada Fans anda. Biasanya teknik ini dilakukan jika anda dah tak ada idea bagaimana nak update post anda.

#13. Monitor Prestasi Post Anda

Jika anda seorang yang perfectionist dan ingin melihat setiap engagement post anda,anda boleh menggunakan Page Insight.Facebook ada algorithm tersendiri untuk mengira peratus bilangan Fans anda yang Engaged dengan setiap post anda.Setelah melihat post mana yang mendapat banyak engaged, anda boleh memperbanyakkan post sebegitu.

 

Belajar Sesuatu daripada Artikel ini?

Jangan Lupa SHARE dengan rakan-rakan anda.

artikel berkaitan