Blog Firdaus Azizi

Amaran Dari Facebook – Jangan Minta Fans ‘Like, Comment & Share’

Table of Contents

Dua hari lepas (10 April 2014), Facebook telah mengumumkan kemaskini terbaru mereka untuk News Feed yang disasarkan kepada Fanpage yang banyak menggunakan teknik SPAM untuk meningkatkan reach.

Kemaskini terbaru ini merupakan sebahagian daripada usaha Facebook untuk menapis News Feed daripada post-post yang tak berkualiti dan mendapat banyak rungutan daripada pengguna Facebook.

Kemaskini Terbaru News Feed Facebook mensasarkan fanpage yang suka meminta secara paksa "Like, Comment & Share'
Klik Gambar Di Atas Untuk Membaca Pengumuman Rasmi dari Facebook

Jom baca apakah 3 jenis post yang bakal disekat daripada keluar di News Feed fans anda.

3 Jenis Post Yang Bakal Disekat Daripada Keluar di News Feed

Daripada info yang dikongsikan oleh Facebook, ada 3 jenis post yang akan terkesan dengan kemaskini terbaru ini. Pendek kata, 3 jenis post ini akan disekat daripada keluar di News Feed fans kepada Fanpage tersebut.

1. Post Yang Mempunyai Arahan “Like, Comment atau Share”

Antara teknik yang digunapakai oleh kebanyakan fanpage untuk mem'viral'kan post adalah dengan meminta supaya fan ataupun orang yang melihat post tersebut untuk “Like atau Share”.

Sejujurnya teknik ini memang berkesan sebab psikologi manusia adalah bertindak mengikut arahan yang diberi.

Walau bagaimanapun, Facebook melihat ini sebagai salah satu teknik untuk memanipulasi News Feed dengan post yang tidak berkualiti dan menyerabutkan pengguna Facebook yang lain.

Contoh Gambar Yang Meminta Like
Ini Adalah Contoh Gambar Yang ‘Memaksa' Orang Untuk Like

Dengan kemaskini terbaru ini , fanpage yang masih menggunakan teknik “Like, Comment atau Share” akan menyaksikan reach dan virality post mereka merosot.

Adakah Call To Action Dilarang Sama Sekali?

Tidak.

Sekiranya post tersebut betul-betul untuk mendapatkan pandangan dan diskusi sesama fans, Facebook akan tetap memberikan post tersebut reach yang tinggi.

Hanya Fanpage yang kerap dilihat meminta “Like, Comment atau Share” akan di'denda' oleh Facebook. Kira adil la kan?

Tips: Pastikan post anda di Fanpage mempunyai content yang menarik & berfaedah supaya fans anda akan tertarik dengan sendirinya untuk Like dan Share

2. Menggunakan Content Yang Sama Berulangkali

Ada sesetengah Fanpage yang suka ‘recycle' content yang sama dan juga re-post content daripada sumber-sumber lain yang sudah viral.

Berdasarkan kajian yang dibuat oleh Facebook, post-post sebegini membosankan dan tidak disukai oleh pengguna Facebook.

Oleh itu, update ini yang menyebabkan Page yang menggunakan teknik ini akan diminimakan reach ke News Feed. Baca betul-betul, PAGE yang menggunakan teknik ini, bukan POST.

Excerpt asal berbunyi, “We are improving News Feed to de-emphasize these Pages…”

Baca Juga: 3 Teknik Untuk Memastikan Post Anda Mendapat Reach Yang Tinggi di Facebook

Tak Boleh Langsung Ke Nak Re-Post Content Yang Sama?

Boleh nak re-post content yang sama, tapi pastikan anda olah sedikit supaya ianya tidak 100% sama dengan post anda sebelum ini.

Kalau anda nak re-post gambar atau video produk; cubalah dapatkan gambar yang sedikit berbeza dan gunakan ayat penerangan yang berbeza.

Untuk yang mempunyai blog atau website sendiri, anda boleh teruskan untuk re-share link ke entri di blog anda asalkan ianya adalah content yang original (dihasilkan dan merupakan hak milik anda).

Tips: Pastikan anda meletakkan alamat website anda di ruangan bahagian setting Page supaya Facebook tau itu adalah website anda

3. Post Yang Mempunyai Link ke Website Yang Spam

Pernah tak anda ternampak link ke entri yang menarik dan sensasi (kadang-kadang 18SX), tapi bila anda klik, tiba-tiba anda dipaksa untuk Like dulu sebelum boleh baca?

Contoh Spammy Link Yang Akan Disekat oleh Facebook

Itu adalah contoh ‘spammy links' yang akan disekat daripada muncul di News Feed.

Saya sendiri pun menyampah dengan link-link begitu yang digunakan sebagai teknik kotor untuk mengumpul Like bagi sesetengah fanpage.

Lepas dah Like, baca entri tu takdelah best mana pun. Kan? (nampak sangat anda pun pernah terkena!)

Adakah Update Terbaru Ini Akan Menyebabkan Reach Untuk Page Semakin Merosot?

Facebook optimis bahawa kemaskini terbaru ini akan memberikan lebih ruang dan peluang untuk Page yang berkongsi post dengan content berkualiti dan kena dengan target audience untuk Page tersebut.

Adalah terlalu awal untuk kita rasa down and melihat ini sebagai salah satu cara Facebook nak memaksa kita menggunakan Facebook Ads yang dikatakan semakin hari semakin mahal.

Saya sendiri menyambut baik update yang dilakukan oleh Facebook dan berharap lebih banyak post-post yang berkualiti memenuhi News Feed saya.

Apa Pendapat Anda?

Adakah anda merasakan update terbaru untuk News Feed ini akan menyebabkan bisnes anda di Page semakin tertekan?

Kongsikan di ruangan komen.

Sumber Rujukan:

 1. Facebook’s Feed Now Punishes Pages That Ask For Likes Or Share Reruns
 2. Facebook Takes Aim At News Feed Spam
 3. Facebook wants to clean up like-baiting and other spam

artikel berkaitan

16 Comments

 1. Dah macam SEO da ni. Tapis. Tapis. Tapis.
  Terima kasih Tuan Firdaus Azizi.
  Teruskan blogpost berita FB update macam ini.
  Dah macam Jon Loomer Malaysia terr..

 2. Terima kasih di atas perkongsian info. . Rajin bro cari maklumat berkaitan polisi terbaru facebook. . Bagi pendapat saya ada baiknya juga facebook menapis info yang berkualiti untuk dipaparkan di newsfeed…

  Sama seperti polisi google sekarang ini yang lebih mengutamakan entri berkualiti untuk mengungguli hasil carian Google. .

 3. Kebanyakkan fan page banyak memaparkan benda yang sama. Agak sedikit membosankan. Banyak juga yang saya tak tahu tentang perkembangan kemaskini facebook.

 4. Mungkin ramai jugak yang report kat facebook mengenai perkara ni…. bagus jugak diorang buat TERM sebegini… at least tak de la kena LIKE dan SHARE benda-benda yang mengarut tu

 5. Habislah peniaga-peniaga script. padanlah sekarang ni banyak mat salleh dah bagi give away produk2 viral FB..

 6. Facebook mencontohi google dengan mementingkan kualiti content, hooo mudahnya sekarang ialah menghasilkan content yang bagus macam blog abam firdaus

 7. orang pempuan lagi-lagi suri rumah kadang tak tahu byk term2 teknikal ni. tapi saya cuba juga lah untuk memahamkan.

  terima kasih ats perkongsian 🙂

Comments are closed.

Limited Time Offer, Promo 12.12: Diskaun > 50% untuk 6 sistem akan bermula!