Blog Firdaus Azizi

Kenapa perlu ada landing page, dan bagaimana landing page boleh bantu dapat leads berkualiti

Table of Contents

Setiap bisnes ada funnel yang berbeza untuk tarik setiap sasaran pelanggan mereka.

Dan sharing kali ni kami nak bantu anda yang fokus untuk dapatkan “leads berkualiti”  bagi mendapatkan potential customer.

Setiap tahun, keluhan sama kami terima.

“Leads mahallah. Spend sekian dapat leads sikit jer🥲”

“Leads tak berkualiti, susah nak closed. Dah bagi harga tinggal blue tick.” 

Jangan risau, kos iklan & kos per lead (CPL) memang sentiasa makin mahal.

Tapi, itu kalau kita masih…

Nak guna strategy yang sama.

Nak guna iklan yang sama.

Sebab itulah anda dah mula kena ada landing page.

Untuk keterangan lanjut, jom terus baca sharing kami ni👇🏼

Landing page ni apa? Apa beza dengan salespage? Sama je kan?

Kami perasan ramai jugak terutama yang newbie dalam bisnes online, confuse apa perbezaan website, landing page & sales page.

Senang kata, website ni ibarat rumah.

Landing page & salespage ni pulak, bilik dalam rumah kita.

Salespage ni kita tahu, kita akan hardsell. Bila orang masuk, kita nakkan conversion, nakkan SALES AKA JUALAN.

Tapi landing page lain.

Landing page ni kita nak kumpul leads mereka yang berpotensi menjadi pelanggan, dalam satu tempat.

Dan bila dah ada leads baru, kebiasannya kita tak terus menjual.

Kita akan susun strategi untuk berikan awareness, educate database pasal servis/produk, kemudian barulah slowly kita menjual.

Kata mudah, kita panggil seeding/teaser sebelum nak ajak mereka jadi pelanggan kita.

Persoalannya, perlu ke nak ada landing page untuk dapatkan leads?

Mungkin anda pernah terfikir…

Kalau run iklan traffic bawak ke WhatsApp terus kan senang?

Atau lagi senang, kenapa tak guna Meta punya Leads Form jer?

Aigooo…

Personally, saya lebih suka fokus cari leads yang berkualiti.

Sebab apabila kita ada landing page:

  • Banyak info boleh masukkan untuk educate leads
  • Leads yang isi form biasanya dah 50-70% minat dgn apa yang kita offer
  • Leads lebih aware dengan produk/servis kita, mudah nak close!

Walaupun kelemahan landing page ia akan memanjangkan lagi funnel untuk seseorang menjadi pelanggan & CPL yang agak mahal…

Tapi ingat, ini untuk anda yang nak LEADS BERKUALITI.

Kalau nak leads banyak, murah, anda boleh gunakan cara bawa ke WhatsApp atau Meta Lead Form.

Mana yang lebih baik? 

Nasihat saya, ikut objektif & kapasiti anda.

Kalau objektif nak jualan, nak customer yang boleh spend banyak dengan kita, fokus pada kualiti.

Tapi, kalau objektif nak leads banyak, pastikan kapasiti team “cukup tangan” nak reply text leads yang masuk.

Jangan sampai leads sejuk ya. Kalau tak bazir jer kos iklan keluar cari leads baru.

Lebih flexible & versatile

Selain menapis leads yang lebih berkualiti, landing page ini sebenarnya ada banyak features & tools yang anda boleh intergrate untuk memudahkan kerja.

Contoh lepas orang isi form berminat dengan produk/servis.

Anda boleh setup mesej auto terima kasih/ followup di WhatsApp kepada setiap leads yang isi borang.

Style kan? Yang paling mudah, semua ni tak perlu skill coding sampai kena hire orang pandai IT pun.

Contoh lain, bila anda landing page…

Kita boleh susun content kita dengan kemas supaya leads kita lebih mudah nak “hadam” dari kita spam memacam info di WhatsApp.

Jelas dengan apa yang saya sampaikan?

Akhir kata, kenapa saya buat artikel ini adalah supaya anda tak confuse lagi apa perbezaan landing page & sales page.

Selain tu, instead of kita mengeluh dengan CPL mahal/ leads tak berkualiti…

Cuba optimize tambah funnel pelanggan baru dengan landing page.

Mana tahu nak walaupun nak dapat satu leads mahal, tapi sekali berbelanja dengan kita tinggi. 

So fikirkanlah mana yang terbaik untuk bisnes anda, ok?

Framework Landing Page Yang Convert

Nak guideline hasilkan Landing Page yang "padu"?

Content yang betul & tersusun akan hasilkan landing page yang convert.

Tapi content apa, nak letak kat mana. Itu semua kami dah letak dalam framework ni.

Anda tinggal follow jer struktur content dalam framework ni & suaikan ikut produk/servis anda.

Isi info di bawah & download Framework Landing Page Yang Convert secara PERCUMA!